wooddomain trees logo

Identificatie en classificatie van boomsoorten

Kent u de naam van de boom in uw tuin? Hoogstwaarschijnlijk doet u dat, maar hoe zit het met de boom aan het einde van uw straat of de bomen die u in het bos ziet? Het proces van de identificatie en classificatie van bomen kan moeilijk zijn. Er zijn wereldwijd duizenden soorten bomen, waardoor het een grote uitdaging is. Gelukkig zijn er veel overeenkomsten en aanwijzingen die je helpen een boom te identificeren en te classificeren. Haal de uitdaging aan Leer meer over de bomen in uw omgeving!

Beschrijving van de boom, blad en vruchten

Alle bomen beginnen klein maar zelfs dan zijn opvallende verschijningen aanwezig. Boomlengte, -grootte, -kleur en -vorm zijn goede indicatoren om soorten te identificeren. Andere goede indicatoren zijn bladeren en ze zijn er in vele soorten en maten. Breedbladigen en naalden zijn de twee dominante bladvormen. De meeste bomen kunnen in deze twee categorieën worden ingedeeld, met uitzondering van ginkgo's. Boomvruchten en zaden zijn andere goede indicatoren om soorten te identificeren en te classificeren. Bijna alle bomen produceren eerst bloemen die achteraf in vruchten en zaden veranderen. Boomvruchten en zaden geven waardevolle informatie over een enkele boom of een breed scala aan soorten die allemaal dezelfde soorten fruit en zaden hebben.

Boomschors en stam

Bark is de beschermende laag van de boom. Het beschermt de boom tegen elementen, ziekten, dieren en insecten. Zowel de kleur als de vorm zijn geweldige indicatoren en geven veel informatie. Jonge schors heeft vaak een andere kleur en vorm die verandert wanneer de boom ouder wordt. De boomstam is een andere goede indicator. Lengte, vorm en grootte van de stam geven waardevolle informatie. Sommige bomen zoals de Californische redwood-boom of Sequoia hebben extreem lange stammen met een diameter van 30 voet of 5 meter, niet gemakkelijk te missen!

Boomhouten eigenschappen en toepassingen

Boomhout- en houteigenschappen zijn ook waardevolle indicatoren. Snelgroeiende bomen hebben vaak zacht kernhout met weinig textuur. Houtdichtheden, hardheid, duurzaamheid, stijfheid, buigsterkte zijn allemaal goede indicatoren die waardevolle informatie geven over het type boom. Deze informatie is geweldig om de soort te identificeren en te classificeren. Het is ook nuttig voor houtbewerking, bouw en constructie en andere vormen van hout en bomen, omdat bomen ons zoveel goeds te bieden hebben!

More beautiful tree pictures!